×
 

Ryggproblem öppnade en ny dörr

Ibland tar livet oanade vändningar. Karriären kanske inte blev som det var tänkt eller så tvingas du byta bana. För Hatice Köylüuglu kom karriärbytet till av att hon skadade ryggen och såg ingen annan möjlighet än att sluta inom restaurangbranschen. Men det är hon glad för. Idag studerar hon till barnskötare och har kommit så nära som möjligt sin barndomsdröm att arbeta som lärare.

Hatice hade arbetat i 24 år som restaurangbiträde på en snabbmatsrestaurang när ryggen successivt sade stopp. Då hade hon avancerat och blivit arbetsledare och hade ingen tanke på att byta bana. Men på arbetsplatsen fanns inga möjligheter att omplacera henne eller anpassa arbetsuppgifterna. Hon sa till slut upp sig själv. Vad hon skulle arbeta med i stället hade hon ingen aning om och hon funderade ganska länge. Under sin arbetslöshet gjorde hon praktik inom flera olika områden, bland annat som florist. Hon funderade på om hon skulle utbilda sig till det men ansåg att det var för svårt att få jobb sen. Via arbetsförmedlingen fick hon möjlighet att studera ett år och samtidigt behålla sin a-kassa.

– Jag visste att jag hade en chans att utbilda mig och då ville jag välja något som ger stora möjligheter till arbete efter utbildningen.

Det var till slut hennes man som tipsade om att börja studera till barnskötare, vilket han själv arbetar som. Hatice bestämde sig ganska snabbt och valde att studera som lärling inom Barn- och fritidsutbildningen på KUI, Kompetensutvecklingsinstitutet. Det innebär att hon studerar en dag i skolan och praktiserar fyra dagar i veckan på en förskola under ett år. Praktikplatsen ordnade KUI åt henne.

Läraren peppade

I början på utbildningen var hon lite nervös och funderade på om hon valt rätt utbildning och om hon skulle klara av den. Men då pratade hon med sin lärare som peppade henne att våga prova och fortsätta. När hon sedan kom ut på praktiken och fick träffa alla barn så kände hon att hon valt rätt. Hon tycker att det är spännande att arbeta med barn, att få ta del av deras idéer och se hur de tar sig an nya uppgifter och klarar av alltmer saker efterhand.

Det finns flera fördelar med att studera till just lärling tycker Hatice.

– Jag lär mig vad arbetet innebär direkt och får komma ut i arbetslivet och använda mina kunskaper precis efter jag har skaffat mig dem.

Hon tror och hoppas även att det är lättare att få ett jobb på den förskola hon praktiserar på då hon har lärt känna rutinerna, personalen och barnen.

Har ofta barnen i tankarna

Att studera och praktisera till barnskötare har öppnat upp en helt ny värld för Hatice. Inom restaurangbranschen arbetade hon visserligen även med människor, men dem mötte hon bara en kort stund och sen försvann de. Som studerande barnskötare har hon barnen ofta i tankarna. Hon kommer ofta på sig själv när hon sitter framför Tv:n på kvällen att hon funderar på vad hon ska hitta på för aktivitet med barnen dagen och efter och vad barnen kan lära sig av dem.

Drömmen just nu för henne är att gå klart skolan, få bra betyg och få ett jobb som barnskötare, vilket inte borde vara något problem. Barnskötare är ett bristyrke och chanserna till efter avslutat utbildning är goda. Fler och fler förskolor efterfrågar utbildade förskollärare i första hand, men eftersom antalet barn i förskolan fortsatt kommer att öka och antalet utbildade förskollärare att minska så kommer många barnskötare att behöva anställas.