×
 

Josefine Ahlskog Eriksson går vår utbildning till Stödpedagog hos KUI Yrkeshögskola

"Att utbilda mig till stödpedagog är en resa som stärker både min yrkesroll och min personliga utveckling. Jag går från osäkerhet till trygghet och får nya insikter som förändrar hur jag ser på mitt arbete. Utbildningen utmanar mig att tänka i nya banor, våga testa nya metoder och utveckla verktyg som lågaffektivt bemötande och ritprat. Med det jag lär mig känner jag mig mer rustad att stödja andra på ett pedagogiskt och meningsfullt sätt, samtidigt som jag ser spännande möjligheter att utvecklas vidare."

Personliga upplevelser och motivation

Vad fick dig att välja just den här utbildningen?

Jag arbetar som stödassistent på ett LSS-boende i Sigtuna kommun, och när min kommun satsade på att utbilda stödpedagoger missade jag den möjligheten. Det väckte dock en stark vilja hos mig att utveckla min yrkesroll och ge den en mer pedagogisk inriktning. Därför valde jag stödpedagogutbildningen.

Hur har dina förväntningar på utbildningen förändrats under tiden?

Jag gick in med ett öppet sinne och förväntade mig att mycket skulle kännas bekant från mitt arbete. Men utbildningen har överträffat mina förväntningar, särskilt i hur den fått mig att växa på ett personligt plan. Det har varit en resa från osäkerhet till att känna trygghet och stolthet över min roll. Idag känner jag verkligen att jag är på rätt plats.

Har du haft något favoritmoment eller kurs i utbildningen?

Varje kurs har haft något unikt att erbjuda, men kommunikationskursen har varit mest inspirerande för mig. Den utmanade mig att tänka på nya sätt och att våga testa verktyg som jag tidigare kanske hade undvikit. Det har stärkt mig både professionellt och personligt.

Utbildningens upplägg och innehåll

Hur upplever du stödet från lärare och handledare under utbildningen?

Lärarna har varit fantastiskt engagerade och skapat en trygg miljö där jag vågat ställa frågor och dela mina tankar. De är både lyhörda och tydliga, vilket gjort lärandet både givande och roligt. Deras stöd har varit ovärderligt för min utveckling och mitt självförtroende.

Vad tycker du om det digitala lärandet och de verktyg som används?

Jag föredrar klassrumsundervisning eftersom jag koncentrerar mig bättre där, men de digitala verktygen har varit smidiga och användarvänliga. Det har underlättat studierna och hjälpt mig hålla en god struktur även på distans.

Utmaningar och lärdomar

Vilka utmaningar har du mött under utbildningen och hur har du hanterat dem?

En av mina största utmaningar har varit att hantera självkritik och ambivalens. Ibland har jag velat mycket men haft svårt att koncentrera mig eller släppt in negativa tankar. Genom att reflektera över min egen utveckling och påminna mig om att lärande är en process som tar tid, har jag blivit snällare mot mig själv. Själva utbildningen har också stärkt mig med kunskap som bidragit till att jag hittat balans och växt både som person och student.

Kan du ge ett exempel på något viktigt du har lärt dig som du tror kommer vara särskilt värdefullt i din framtida yrkesroll?

Lågaffektivt bemötande är något jag verkligen har tagit till mig. Tidigare tänkte jag att det mest handlade om att hantera andras utåtagerande beteenden, men jag har förstått att det även handlar om att hantera mina egna reaktioner. Genom att arbeta lågaffektivt kan jag stödja både mig själv och huvudpersoner på ett mer konstruktivt sätt. Jag tror att detta är en färdighet som verkligen kommer att göra skillnad i min framtida yrkesroll.

Framtidsperspektiv

Hur ser du på dina möjligheter att utvecklas inom området efter utbildningen?

Jag ser stora möjligheter att utvecklas vidare. Mina erfarenheter inom foto, media och hälsa kompletterar det jag lärt mig som stödpedagog och öppnar för nya vägar, som att skapa visuella hjälpmedel eller arbeta hälsofrämjande. Jag ser också potential i att utveckla stödpedagogrollen genom egna projekt där jag kan kombinera mina kreativa och pedagogiska färdigheter för att nå ut till en större målgrupp.

Vilka färdigheter från utbildningen känner du dig mest trygg i att använda?

Ritprat är något jag först var tveksam till, eftersom jag inte är så bra på att rita. Men jag har upptäckt att det skapar ett unikt samspel, där både jag och personen jag pratar med blir engagerade. Det är ett kreativt verktyg som gör samtal mer levande och meningsfulla, och det har verkligen blivit en metod jag känner mig trygg med.

Tips till andra

Vad skulle du vilja säga till någon som funderar på att gå den här utbildningen men är osäker?

Våga prova! Jag var själv osäker i början, men utbildningen har varit en resa som förändrat både hur jag ser på mig själv och mitt arbete. Det är en investering i din framtid som du inte kommer ångra.

Hur skulle du beskriva utbildningen med tre ord?

Gemenskap, glädje, inspiration.

Nöjdhet

93%

93% av våra studerande är nöjda med sin utbildning i helhet visar vår undersökning hösten 2024.

Stöd och hjälp

92%

92% av våra studerande anser att de får den hjälp och stöd de behöver i sina studier, visar vår undersökning hösten 2024.

Sysselsättning

96%

96% av våra studerande är i sysselsättning 6 månader efter avslutade studier visar vår undersökning från 2024.

Net Promoter Score (NPS) / Rekommendationsgrad

Net Promoter Score (NPS) är ett mått på vår elevnöjdhet och mäter hur sannolikt det är att en elev skulle rekommendera KUI till andra. Det används globalt som en indikator på nöjdhet och långsiktig framgång.

Vi tolkar NPS enligt följande:

-100 till 0 = Dåligt
0 till 50 = Mycket bra
50 till 70 = Utmärkt
70 till 100 = Exceptionellt

Vårt NPS-resultat / rekommendationsgrad

77

Vår undersökning hösten 2024 visar att vi har en NPS på 77, vilket betyder att en väldigt stor andel av våra studerande skulle rekommendera oss vidare.