×
 

Utbilda dig till elevassistent

För dig som vill arbeta inom barn och fritid

Gå en elevassistent utbildning och plugga till elevassistent via KUI Komvux som en yrkesutbildning. Som elevassistent arbetar du i skolan och hjälper elever som behöver stöd för att kunna följa med i undervisningen. Det kan till exempel handla om läs- och skrivsvårigheter, koncentrationsproblem, psykosociala svårigheter och eller olika typer av funktionsnedsättningar. Det är viktigt att du som person är kreativ, tålmodig och tycker om barn.

Plugga till elevassistent

Vil du vara med och göra skillnad för elever i skolan? Att hjälpa de nå sin fulla potential och faktiskt tycka om skolan! Då ska du ansöka till vår barn- och fritidsutbildning Barnskötare/Elevassistent! Att arbeta som elevassistent ger dig en vardag där du på olika sätt stödjer elever i skolan som kan ha det extra svårt. Du hjälper till att se och utveckla lärförmågan hos de elever som inte alltid har det så lätt i skolan. I en elevassistent utbildning ingår alla de kurser som du behöver för att utföra yrket på ett bra och pedagogiskt sätt. Då kommunikation och lärande skiljer sig mellan barn och vuxna, får du plugga kurser inom bland annat pedagogiskt arbete, ledarskap och teorier, men även hälsa, lärande och barns växande.

En elevassistent utbildning passar dig som vill ha ett varierande arbete där du får göra skillnad. Som elevassistent är det viktigt att du har en god samarbetsförmåga eftersom du arbetar nära både föräldrar och lärare. Som elevassistent behöver du även ha ett lugnt och empatiskt förhållningssätt för att nå fram till eleverna som du arbetar med, speciellt i de fall då elever kan vara utåtagerande. Här är det viktigt att hjälpa eleven att ändra sitt beteende, men ett lågaffektivt bemötande.

Plånbok

Kostnadsfri & CSN-berättigad

Alla våra utbildningar inom Komvux är kostnadsfria och CSN-berättigade. Du kan läsa mer om att ansöka om studiemedel via csn.se.

Validering elevassistent

KUI erbjuder även validering inom barn och fritid. Detta innebär att du kan tillgodoräkna dig din yrkeserfarenhet från arbete med barn för att korta ned din elevassistent utbildning. Att ansöka om validering innebär att du har arbetat inom ett yrke men saknar betyg eller intyg på din kompetens. Du behöver ha jobbat minst i ett år på heltid innan du kan ansöka om validering. Läs mer om validering här »

Vilken elevassistent utbildning ska jag välja?

Det går att läsa till elevassistent via Komvux som en yrkesutbildning. Förkunskaperna är godkända betyg i SFI samt Svenska som andraspråk grundläggande (delkurs 1-4). Läs mer om SFI hos Skolverket. Du ansöker via din hemkommun!

Elevassistent utbildning på distans

Det finns möjlighet att gå vår utbildning till elevassistent på distans, där du har all kontroll över din studietid och kan plugga när, var och hur du vill. Att läsa på distans till elevassistent innebär att du får tillgång till vår lärplattform Omniway. Där har du kontakt med din lärare, lämnar in uppgifter samt får feedback och betyg på allt ditt arbete. Det enda som kan förekomma på plats på ett utbildningscenter är vissa obligatoriska examinationer. Denna studieform är perfekt för dig som vill gå en utbildning oberoende av plats, där du efter avslutad elevassistent utbildning kan jobba på skola.

Elevassistent utbildning i klassrum

Det finns även möjlighet att gå vår utbildning till elevassistent i klassrum, där du går på schemalagda lärarledda lektioner tillsammans med personer som läser samma utbildning på ett av våra utbildningscenter. Att läsa i klassrum är till för dig som vill ha ett striktare schema över dina studier och som vill lära känna dina klasskamrater. Även här arbetar du i vår lärplattform Omniway. Där har du kontakt med din lärare, lämnar in uppgifter samt får feedback och betyg på allt ditt arbete. Denna studieform passar dig som tycker att det är svårt att studera själv och önskar hjälp att strukturera dina studier och få stöd av lärare och klasskamrater.

Elevassistent utbildning som lärling

För dig som lär dig bäst när du får göra praktiska övningar har vi studieformen lärling. Att gå vår elevassistent utbildning via studieformen lärling innebär att du studerar en dag i veckan på skolan och fyra dagar i veckan som en lärling på en arbetsplats. På din lärlingsplats har du en yrkesverksam handledare som stöttar dig och ser till att du får lära dig på ett pedagogiskt och yrkesmässigt sätt. Denna studieform passar dig som vill lära dig ett yrke genom praktiskt arbete. Du får arbetslivserfarenhet och möjlighet att knyta viktiga kontakter vilket ger dig goda chanser till jobb.

Elevassistent utbildning
Elevassistent utbildning
Elevassistent utbildning

Behörighet Komvux

Elevassistent utbildning

För att kunna läsa vår yrkesutbildning till elevassistent behöver du vara klar med SFI samt Svenska som andraspråk grundläggande (delkurs 1-4).

För att bli behörig att arbeta som elevassistent kan du läsa barn- och fritidsprogrammet redan på gymnasiet. Hos KUI studerar du hela elevassistent utbildningen från början via Komvux och du behöver enbart ha de förkunskaper som listas ovan.

Elevassistent utbildning

Vad innebär det att arbeta som Elevassistent?

I yrket elevassistent är arbetsuppgifterna mycket varierande och det gör arbetet omväxlande och ger mycket till den som vill arbeta med barn. Men jobbet ställer också krav på både kompetens och personliga egenskaper hos de som arbetar inom yrket. Framtidsutsikterna för att jobba som elevassistent är mycket goda och chanserna till arbete efter avslutad utbildning är höga.

Efter avslutad elevassistent utbildning hos KUI kan du som elevassistent arbeta i antingen skolan eller förskolans värld. I din arbetsroll fungerar du som hjälp och stöd till elever som behöver det. Att en elev kan behöva extra stöd i sin undervisning kan ha många olika anledningar. Det kan exempelvis bero på funktionsnedsättningar, psykosociala svårigheter, koncentrationsproblem eller läs- och skrivsvårigheter.

Exempel på arbetsuppgifter kan vara att hjälpa eleven att finna ro i sina studier och att hjälpa till att hitta individuella lösningar för att eleven ska kunna tillgodogöra sig kunskap. Det kan också röra sig om att träna på vardagliga arbetsuppgifter, att vara ett stöd för eleven på raster, i omklädningsrum och på utflykter med mera

Elever som har någon form av funktionsnedsättning är ofta berättigade till att ha en assistent både under lektionstid och i fritidsverksamheten. Som elevassistent finns man då med under elevens hela skoldag, överallt där eleven befinner sig. Det ingår ofta i jobbet att även vara med på fritids.

Det är den ansvarige läraren som har huvudansvaret för hur arbetet i klassrummet bedrivs och som elevassistent arbetar man ofta på instruktion från läraren.

Vilka kurser läser man i en elevassistent utbildning?

Vilka kurser som ingår i elevassistent utbildningen är lite olika beroende på vilken kommun man bor i, men det huvudsakliga kursutbudet består av nedanstående kurser. Klicka för att läsa mer om varje kurs.

Man och kvinna pratar via burkar och tråd
Personer tittar in i kameran
Lekande barn på en äng
Glatt barn i rutschkana
Kvinna stretchar
Barn blir omplåstrad

Vanliga frågor och svar