×
 

Utbilda dig till barnskötare

För dig som vill arbeta inom barn och fritid

Gå en barnskötarutbildning och plugga till barnskötare via KUI Komvux som en yrkesutbildning, eller vidareutbilda dig till Specialistbarnskötare hos KUI Yrkeshögskola. Som barnskötare jobbar du tillsammans med förskollärare för att säkerställa en lärorik och bra tid för barnen på förskolan. Du får jobba med barn som är mellan ett och sex år gamla. Som barnskötare är du en viktig del i barnens utveckling genom både aktiviteter och lek, där det är viktigt att du som person är kreativ, tålmodig och tycker om barn.

Plugga till barnskötare

Vill du vara med att forma och utveckla framtidens generation – det vill säga barnen i vårt samhälle! Då ska du ansöka till vår barn- och fritidsutbildning Barnskötare/Elevassistent! Att arbeta som barnskötare ger dig en vardag där du kan utveckla barnens kreativitet och lärförmåga genom lekar och aktiviteter, med fokus på små barn i åldern 1-6 år. I en barnskötarutbildning ingår alla de kurser som du behöver för att utföra yrket på ett bra och pedagogiskt sätt. Då kommunikation och lärande skiljer sig mellan barn och vuxna, får du plugga kurser inom bland annat pedagogiskt arbete, ledarskap och teorier, men även hälsa, lärande och barns växande.

Validering barnskötare

KUI erbjuder även validering inom barn och fritid. Detta innebär att du kan tillgodoräkna dig din yrkeserfarenhet från arbete med barn för att korta ned din barnskötarutbildning. Att ansöka om validering innebär att du har arbetat inom ett yrke men saknar betyg eller intyg på din kompetens. Du behöver ha jobbat minst i ett år på heltid innan du kan ansöka om validering. Läs mer om validering här »

Plånbok

Kostnadsfri & CSN-berättigad

Alla våra utbildningar inom Komvux och Yrkeshögskola är kostnadsfria och CSN-berättigade. Du kan läsa mer om att ansöka om studiemedel via csn.se.

Vilken barnskötarutbildning ska jag välja?

Det går att läsa till barnskötare via Komvux som en yrkesutbildning. Förkunskaperna är godkända betyg i SFI samt Svenska som andraspråk grundläggande (delkurs 1-4). Läs mer om SFI hos Skolverket. Du ansöker via din hemkommun! KUI erbjuder även en vidareutbildning till Specialistbarnskötare på yrkeshögskolenivå. Här behöver du ha fler förkunskaper, bl.a. 1 års yrkeserfarenhet från arbete med barn, grundläggande yrkeshögskolebehörighet och vissa särskilda förkunskaper. Till denna utbildning kan vem som helst ansöka och den går på halvfart och distans.

Barnskötarutbildning på distans

Det finns möjlighet att gå vår utbildning till barnskötare på distans, där du har all kontroll över din studietid och kan plugga när, var och hur du vill. Att läsa på distans till barnskötare innebär att du får tillgång till vår lärplattform Omniway. Där har du kontakt med din lärare, lämnar in uppgifter samt får feedback och betyg på allt ditt arbete. Det enda som kan förekomma på plats på ett utbildningscenter är vissa obligatoriska examinationer. Denna studieform är perfekt för dig som vill gå en utbildning oberoende av plats, där du efter avslutad barnskötarutbildning kan jobba på förskola.

Barnskötarutbildning i klassrum

Det finns även möjlighet att gå vår utbildning till barnskötare i klassrum, där du går på schemalagda lärarledda lektioner tillsammans med personer som läser samma utbildning på ett av våra utbildningscenter. Att läsa i klassrum är till för dig som vill ha ett striktare schema över dina studier och som vill lära känna dina klasskamrater. Även här arbetar du i vår lärplattform Omniway. Där har du kontakt med din lärare, lämnar in uppgifter samt får feedback och betyg på allt ditt arbete. Denna studieform passar dig som tycker att det är svårt att studera själv och önskar hjälp att strukturera dina studier och få stöd av lärare och klasskamrater.

Barnskötarutbildning som lärling

För dig som lär dig bäst när du får göra praktiska övningar har vi studieformen lärling. Att gå vår barnskötarutbildning via studieformen lärling innebär att du studerar en dag i veckan på skolan och fyra dagar i veckan som en lärling på en arbetsplats. På din lärlingsplats har du en yrkesverksam handledare som stöttar dig och ser till att du får lära dig på ett pedagogiskt och yrkesmässigt sätt. Denna studieform passar dig som vill lära dig ett yrke genom praktiskt arbete. Du får arbetslivserfarenhet och möjlighet att knyta viktiga kontakter vilket ger dig goda chanser till jobb.

Barnskötare kombo
Flicka läser bok
pojke med förstoringsglas

Behörighet Yrkeshögskola

Specialistbarnskötare

Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper från Barn- och fritidsprogrammet

  • Pedagogiskt arbete, 200p
  • Pedagogiskt ledarskap, 100p
  • Barns lärande och växande 100p

Yrkeserfarenhet
Minst 1 års sammantagen yrkeserfarenhet om minst 50% från arbete inom förskolan i barngrupp. Du kan styrka din arbetserfarenhet med exempelvis ett tjänstgöringsintyg, arbetsgivarintyg eller ett skrivet intyg från arbetsgivaren. Det är viktigt att det framgår när du har jobbat, vilket omfattning samt med/som vad. Notera att arbetserfarenhet inte enbart kan styrkas av ett anställningsavtal.

Behörighet Komvux

Barnskötare yrkesutbildning

För att kunna läsa vår yrkesutbildning till barnskötare behöver du vara klar med SFI samt Svenska som andraspråk grundläggande (delkurs 1-4).

För att bli behörig att arbeta som barnskötare kan du läsa barn- och fritidsprogrammet redan på gymnasiet. Hos KUI studerar du hela barnskötarutbildningen från början via Komvux och du behöver enbart ha de förkunskaper som listas ovan.

Barnskötare behörighet

Vad innebär det att arbeta som Barnskötare?

Yrket barnskötare är till för dig som älskar att arbeta med barn och vill vara med och forma deras utveckling och framtid. Det är ett viktigt, roligt och omväxlande yrke där fler behövs. Framtidsutsikterna för att få jobb inom området är goda, därav är chanserna att få en anställning efter avslutad utbildning stor.

Efter avslutad barnskötareutbildning hos KUI kan du arbeta på förskolor, skolor, fritidshem eller andra pedagogiska verksamheter. Oftast är arbetsplatsen en kommunal eller privat förskola men det kan också vara på ett föräldrakooperativ. I det vardagliga arbetet hjälps barnskötare och förskollärare åt med arbetsuppgifterna. Barnskötaren deltar i lek och aktiviteter samt är behjälplig vid måltider och sovstunder. En barnskötares arbetsroll innebär att ta hand om barnen och se till så att de är trygga och nöjda under den tiden de spenderar ifrån sina föräldrar.

Förskolläraren har det pedagogiska ansvaret men även barnskötaren är delaktig i den pedagogiska planeringen. Dokumentation samt planering av olika inom- och utomhusaktiviteter är viktiga delar av arbetet. Utgångspunkten för förskolans planering är läroplanen för förskolan. Barnskötaren utgår från barnens intressen när de planerar förskolans verksamhet och aktiviteter. Utifrån barnens intresseområden tar förskolans veckoplanering form. Man arbetar mycket med exempelvis böcker, djur, natur och skapande.

I jobbet kommer du också se till så att barnen är stimulerade och utvecklar sin fantasi. Du leker med dem, läser sagor, målar, bakar, sjunger och så vidare. Du äter med barnen samt hjälper dem med hygien, toalettbesök och blöjbyten. En annan viktig del i ditt arbete som barnskötare går ut på att hålla kontakt med barnens föräldrar.

Att arbeta som Specialistbarnskötare

När en Barnskötare vill vidareutbilda sig brukar oftast tipset om förskollärare vara det första, men många vet inte om att utbildningen Specialistbarnskötare finns på Yrkeshögskolenivå. Specialistbarnskötare är en ny kvalificerad yrkesroll som fyller kompetensgapet mellan barnskötaren och förskolläraren.

Som specialiserad barnskötare jobbar du med att utveckla utbildningen i förskolan utifrån läroplanens mål. Specialistbarnskötarens huvuduppdrag är att stödja förskolläraren i undervisningsuppdraget i större utsträckning än tidigare. Ett ansvarsfullt jobb där du planerar, genomför, dokumenterar och utvärderar barnens utbildning samt utför projektarbete i barngrupp. Du kommer också utveckla din förmåga att handleda dina kollegor i nya arbetssätt och metoder för att utveckla lärandet.

Vilka kurser läser man i en barnskötarutbildning?

Vilka kurser som ingår i barnskötareutbildningen är lite olika beroende på vilken kommun man bor i, men det huvudsakliga kursutbudet består av nedanstående kurser. Klicka för att läsa mer om varje kurs.

Lågaffektivt bemötande förskolan
Medkänslans pedagogik
Barnskötare utbildning
Barnskötare utbildning
Barnskötarutbildning
Barnskötarutbildning

Vanliga frågor och svar