×
 

Personlig tränare

Vad är och gör en personlig tränare?

Personlig tränare, ofta förkortat till ”PT”, men som också kan kallas för fystränare eller fysinstruktör, lägger upp och genomför individuellt anpassad fysisk träning med en kund ofta på ett träningscenter men också inom rehabilitering och friskvård. Även kost- och näringsråd ingår. Alla har nytta av att anlita en personlig tränare, oberoende av ålder, kön, tidigare träningsvana, träningsmål, elit eller motionär för att optimera sin träning.
Information ikon - dekorativt

Stora möjligheter till arbete

Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer att finnas mycket stora möjligheter till arbete det närmaste åren.

Att arbeta som personlig tränare

Har du ett stort intresse för träning, friskvård och hälsa och vill arbeta yrkesmässigt såväl i en fristående verksamhet som individuellt med olika kunder, så kan yrket PersonIig tränare vara rätt för dig.

En personlig tränare bör ha en bred och gedigen kunskap inom ämnen ”träning” och ”idrottsnutrition”. Till PT´s arbetsverktyg hör färdiga träningsprogram bland vilka hen måste ha kunskap att välja det som passar för varje kund, men PT bör också kunna sätta ihop egna, personliga träningsprogram.

En PT kan specialisera sig inom olika sortens träning: exemplevs – funktionell träning eller träning för elitidrottare, träning för personer med en viss typ av funktionsnedsättning, träning för seniörer (äldre personer) eller träning för gravida och/eller nyblivna mammor.

Var kan jag arbeta?

Den vanligaste arbetsplatsen för Personliga tränare är gym, idrottsklubbar och spa anläggningar. En PT kan vara anställd på heltid, deltid eller timanställd och arbeta i egen regi.

Hur blir jag personlig tränare?

För att arbeta som personlig tränare kan du utbilda du dig inom gymnasieskolan på Barn- och fritidsprogram. KUI erbjuder gymnasial yrkesutbildningen med möjlighet till PT-licensiering via vårt utbildningscenter i Stockholm.

Genomsnittlig lön

31.600

Personlig tränare, friskvård har 31600 kronor i lön (medellön) enligt 2022 års lönestatistik. Kvinnor tjänar i snitt 30600 kronor i yrket medan männens medellön ligger på 32900 kronor. Källa: yrkeskollen.se

Portfölj - Dekorativt

Lätt att få jobb

Just nu erbjuds många jobb inom detta yrke via Arbetsförmedlingen. Källa: Framtid.se

Elever och lärare berättar

Lyssna till våra tidigare elever på Hälsocoach och personlig tränare yrkesutbildning. De berättar varför de trivdes på KUI och varför de rekommenderar vår utbildning.

Om utbildningen

Se film om vår yrkesutbildning. Ni får se utvalda moment som ingår i utbildningen och hur en vanlig dag kan se ut.

Vanliga frågor och svar

Ansökan till komvux

1

Gör ansökan hos din kommun

Du ansöker till våra gymnasiala utbildningar och kurser via den kommun där du är folkbokförd. De flesta kommuner har en digital ansökningswebb där du registrerar din ansökan. Här hittar du länkar till alla kommuner som vi har avtal med.

2

Välj utbildning eller kurser

I kommunens kursutbud väljer du den yrkesutbildning eller de kurser som du vill ansöka till. Ska du söka en yrkesutbildning väljer du oftast alternativet ”Kurspaket”.

3

Ladda upp betyg/intyg

Ladda upp dina betyg (ex kopior på relevanta betyg från gymnasium/komvux/grundskola) och andra dokument som efterfrågas. Du kan scanna eller fotografera dokumenten och ladda upp dem på din sida i ansökningswebben.

4

Följ din ansökan

Du kan följa statusen på din ansökan genom att logga in på kommunens ansökningswebb. Senast fyra veckor före studiestart kan du se om kommunen har beviljat ansökan eller om din ansökan har avslagits. Om din ansökan är beviljad från kommunen får vi på KUI reda på dina kurs- och utbildningsval. Cirka en till två veckor före studiestart får du en kallelse från KUI där du kan läsa mer om dina valda studier.

Glad tjej med mobil i händerna

Nöjdhet

90% är i sin helhet nöjda med sina studier hos KUI Komvux.
En grupp studenter framför laptop

Rekommendation

90% kan rekommendera KUI Komvux till andra.
Kvinnlig student framför laptop

Sysselsättningsgrad

90% är i sysselsättning (arbete, vidare studier, annat) 3-6 månader efter avslutade studier.