×
 

Vad är och gör en personlig tränare?

Alla har nytta av att anlita en personlig tränare, oberoende av ålder, kön, tidigare träningsvana, träningsmål, elit eller motionär för att optimera sin träning.

Personlig tränare, ofta förkortat till ”PT”, men som också kan kallas för fystränare eller fysinstruktör, lägger upp och genomför individuellt anpassad fysisk träning med en kund ofta på ett träningscenter men också inom rehabilitering och friskvård. Även kost- och näringsråd ingår.

Har du ett stort intresse för träning, friskvård och hälsa och vill arbeta yrkesmässigt såväl i en fristående verksamhet som individuellt med olika kunder, så kan yrket PersonIig tränare vara rätt för dig.

En personlig tränare bör ha en bred och gedigen kunskap inom ämnen ”träning” och ”idrottsnutrition”. Till PT´s arbetsverktyg hör färdiga träningsprogram bland vilka hen måste ha kunskap att välja det som passar för varje kund, men PT bör också kunna sätta ihop egna, personliga träningsprogram.

En PT kan specialisera sig inom olika sortens träning: exemplevs – funktionell träning eller träning för elitidrottare, träning för personer med en viss typ av funktionsnedsättning, träning för seniörer (äldre personer) eller träning för gravida och/eller nyblivna mammor.

Den vanligaste arbetsplatsen för Personliga tränare är gym, idrottsklubbar och spa anläggningar. En PT kan vara anställd på heltid, deltid eller timanställd och arbeta i egen regi.

Hur blir jag personlig tränare?

För att arbeta som personlig tränare kan du utbilda du dig inom gymnasieskolan på Barn- och fritidsprogram. KUI erbjuder gymnasial yrkesutbildningen med möjlighet till PT-licensiering via vårt utbildningscenter i Stockholm.

Genomsnittlig månadslön

30400

*En sammanvägning av olika källor, bl a SCB

Elever och lärare berättar

Om utbildningen

Nöjdhet

87% är i sin helhet nöjda med sina studier hos KUI vuxenutbildning

Rekommendationsgrad

89% kan rekommendera KUI vuxenutbildning till andra.

Sysselsättningsgrad

87% är i sysselsättning (arbete, vidare studier, annat) 3-6 månader efter avslutade studier.