×
 

Elevassistent som yrke

En elevassistent är en viktig stöttepelare i skolans värld, som varje dag stöttar våra elever på deras resa genom skolan och hjälper dem att utvecklas både akademiskt och socialt. Som elevassistent handlar varje dag om att skapa en trygg, uppmuntrande och inkluderande miljö där varje elev kan växa i sin egen takt. Du kanske börjar dagen med att möta elever som behöver lite extra stöd för att komma igång, eller bara ett vänligt ord för att känna sig sedda. Genom att delta i lektioner, hjälpa till med uppgifter och finnas där under raster, ser du till att varje elev får den hjälp de behöver för att lyckas och trivas i skolan.

”Jag lär mig vad arbetet innebär direkt och får komma ut i arbetslivet och använda mina kunskaper precis efter jag har skaffat mig dem.”

Ur elevintervju med Hatice Köylüuglu.
Läs hela intervjun »

En dag för en elevassistent

En elevassistent är en ovärderlig resurs i skolans värld, som varje dag bidrar till att skapa en trygg och inkluderande miljö för elever med olika behov. Som elevassistent är du den där personen som alltid har ett öga på eleverna, redo att hjälpa till när något blir svårt eller när en extra hand behövs. Du är den som ger stöd vid sidan av klassrummet, men också den som firar varje framsteg – stort som smått – med samma entusiasm som om du själv hade klarat provet.

Din roll i klassrummet

Din dag kan börja med att hjälpa en elev att komma i rätt sinnesstämning inför skoldagen. Kanske är det en pratstund på väg till klassrummet, ett leende och ett lugnande ord när nervositeten smyger sig på. Därefter kan din uppgift vara att assistera under lektionerna, där du anpassar undervisningen för att möta elevens specifika behov. Det kan innebära att förklara instruktioner på ett annat sätt, erbjuda extra vägledning eller bara finnas där som ett tryggt stöd när något känns överväldigande.

Men att vara elevassistent är inte bara att hjälpa till med skolarbetet. Du är också en viktig del av elevernas sociala utveckling. När raster och grupparbeten är på schemat, ser du till att alla får vara med, att ingen hamnar utanför och att konflikter löses på ett sätt som alla kan känna sig nöjda med. Din roll är att vara en bro mellan eleven och resten av skolmiljön, och ibland även mellan eleven och deras lärare.

Viktiga personlighetsdrag för en elevassistent

För att lyckas som elevassistent finns det vissa egenskaper som verkligen kommer till sin rätt. Tålamod är kanske den viktigaste av dem alla. Elever som behöver extra stöd kan ha dagar när saker och ting går trögt, och då är ditt lugn och din uthållighet avgörande för att ni tillsammans ska ta er igenom dagen.

Kreativitet är en annan värdefull tillgång. Varje elev är unik, och det innebär att det ibland krävs lite uppfinningsrikedom för att hitta just den där metoden eller aktiviteten som fungerar bäst för den elev du stöttar. Oavsett om det handlar om att hitta nya sätt att förklara ett matteproblem eller att komma på en rolig belöning som motiverar eleven, så är din förmåga att tänka utanför boxen guld värd.

Empati är också en nyckel till framgång. Att kunna sätta sig in i elevens situation, förstå deras känslor och behov, och bemöta dem med värme och respekt, gör att du kan bygga starka och förtroendefulla relationer. Det är dessa relationer som gör att eleverna känner sig trygga och vågar ta nya steg, både akademiskt och socialt.

Ett yrke som ger tillbaka

Att vara elevassistent är ett arbete som kräver mycket, men som ger tillbaka i form av oförglömliga stunder och känslan av att verkligen ha gjort skillnad. Om du har en passion för att hjälpa elever att blomstra, är det här ett yrke som kan ge dig en djup känsla av tillfredsställelse och glädje varje dag.

Länktips

Om du vill veta mer om yrket, löneutvecklingen eller hitta lediga jobb, har vi samlat några användbara sidor där du enkelt kan hitta den information du söker.

Lönen för elevassistenter varierar beroende på erfarenhet, arbetsplats och region, men den genomsnittliga månadslönen ligger på 26 000 kr. För de som befinner sig i den lägsta inkomstgruppen tjänar 10% av elevassistenter mindre än 21 500 kr per månad. Å andra sidan, i den högsta inkomstgruppen, tjänar 10% av elevassistenter mer än 30 300 kr i månaden. Dessa siffror ger en bild av lönespridningen inom yrket och kan vara till hjälp för att förstå den ekonomiska utvecklingspotentialen som elevassistent.

Källa: arbetsformedlingen.se, tagen 2024-08-12

Vanliga frågor och svar

Rekommendation

92%

92% av våra elever kan rekommendera KUI som skola visar vår elevundersökning våren 2024.

Nöjdhet

91%

91% av våra elever är nöjda med sin utbildning i helhet visar vår elevundersökning våren 2024.

Sysselsättning

90%

90% av våra elever är i sysselsättning 6 månader efter avslutade studier visar vår undersökning våren 2024.

Ansökan till komvux

1

Gör ansökan hos din kommun

Du ansöker till våra gymnasiala utbildningar och kurser via den kommun där du är folkbokförd. De flesta kommuner har en digital ansökningswebb där du registrerar din ansökan. Här hittar du länkar till alla kommuner som vi har avtal med.

2

Välj utbildning eller kurser

I kommunens kursutbud väljer du den yrkesutbildning eller de kurser som du vill ansöka till. Ska du söka en yrkesutbildning väljer du oftast alternativet ”Kurspaket”.

3

Ladda upp betyg/intyg

Ladda upp dina betyg (ex kopior på relevanta betyg från gymnasium/komvux/grundskola) och andra dokument som efterfrågas. Du kan scanna eller fotografera dokumenten och ladda upp dem på din sida i ansökningswebben.

4

Följ din ansökan

Du kan följa statusen på din ansökan genom att logga in på kommunens ansökningswebb. Senast fyra veckor före studiestart kan du se om kommunen har beviljat ansökan eller om din ansökan har avslagits. Om din ansökan är beviljad från kommunen får vi på KUI reda på dina kurs- och utbildningsval. Cirka en till två veckor före studiestart får du en kallelse från KUI där du kan läsa mer om dina valda studier.