×
 

Barnskötare som yrke

En barnskötare är en vardagshjälte som tar hand om våra minsta och hjälper dem att växa, både som individer och som små samhällsmedborgare. Som barnskötare handlar varje dag om att skapa en trygg, inspirerande och lekfull miljö där barnen kan utvecklas i sin egen takt. Du kanske börjar dagen med att välkomna glada, ibland trötta, små ansikten och ser till att deras dag startar på bästa sätt. Genom att planera och delta i olika aktiviteter – från sagostunder till kreativt pyssel och rörelselekar – väcker du deras nyfikenhet och lust att lära.

”…en viktig sak har jag lärt mig på mitt arbete. Vi lär inte bara barnen, barnen lär oss också.”

Ur elevintervju med Sylwia Gulczynska.
Läs hela intervjun »

Mer än bara lek och skratt

Men en barnskötare är inte bara någon som underhåller barnen. Du fungerar också som en trygg vuxen som kan stötta, trösta och vägleda dem när de möter vardagens små och stora utmaningar. Att kunna balansera lekfullhet med en tydlig struktur är en konst, och här kommer några av de personliga egenskaper som gör en riktigt bra barnskötare in i bilden.

Kreativitet och tålamod – Dina superkrafter

Kreativitet är en av de mest värdefulla tillgångarna du kan ha som barnskötare. Ibland behöver du snabbt kunna improvisera fram en lek eller aktivitet som håller barnen engagerade och glada. Ditt sinne för humor hjälper till att skapa en positiv atmosfär där både barn och kollegor trivs.

Tålamod är en annan viktig egenskap. Barn är underbara, men de kan också vara intensiva och oförutsägbara. Det är i dessa stunder som ditt tålamod verkligen prövas – och glänser. Med ditt lugn kan du hantera både tårar och trots med samma kärlek och respekt som du visar när barnen ler och skrattar.

Att se världen genom barnens ögon

Empati är hjärtat i ditt arbete. Du har en förmåga att se världen genom barnens ögon och förstå deras behov, känslor och tankar. Detta gör att du kan skapa starka band med varje barn och stötta dem i deras personliga utveckling.

Slutligen, ansvarskänsla. Som barnskötare är du en viktig del av barnens tidiga år och har ett stort ansvar för deras välmående och säkerhet. Du ser till att de får den omvårdnad och uppmärksamhet de behöver, samtidigt som du arbetar för att stärka deras självständighet och självkänsla.

Barnskötare är en karriär fylld av glädje

Att vara barnskötare är ett yrke fyllt av glädje, utmaningar och ovärderliga stunder. Det är ett yrke där ingen dag är den andra lik och där du ständigt lär dig något nytt – inte minst från barnen själva. Om du har hjärtat på rätt ställe och en passion för att jobba med barn, då är barnskötaryrket en fantastisk och givande karriärväg.

Länktips

Om du vill veta mer om yrket, löneutvecklingen eller hitta lediga jobb, har vi samlat några användbara sidor där du enkelt kan hitta den information du söker.

diagram om hur genomsnittslönen ser ut för barnskötare

Lönen för barnskötare varierar beroende på erfarenhet, arbetsplats och region, men den genomsnittliga månadslönen ligger på 25 300 kr. För de som befinner sig i den lägsta inkomstgruppen tjänar 10% av barnskötarna mindre än 21 100 kr per månad. Å andra sidan, i den högsta inkomstgruppen, tjänar 10% av barnskötarna mer än 29 500 kr i månaden. Dessa siffror ger en bild av lönespridningen inom yrket och kan vara till hjälp för att förstå den ekonomiska utvecklingspotentialen som barnskötare.

Källa: arbetsformedlingen.se, tagen 2024-08-12

Vanliga frågor och svar

Rekommendation

92%

92% av våra elever kan rekommendera KUI som skola visar vår elevundersökning våren 2024.

Nöjdhet

91%

91% av våra elever är nöjda med sin utbildning i helhet visar vår elevundersökning våren 2024.

Sysselsättning

90%

90% av våra elever är i sysselsättning 6 månader efter avslutade studier visar vår undersökning våren 2024.

Ansökan till komvux

1

Gör ansökan hos din kommun

Du ansöker till våra gymnasiala utbildningar och kurser via den kommun där du är folkbokförd. De flesta kommuner har en digital ansökningswebb där du registrerar din ansökan. Här hittar du länkar till alla kommuner som vi har avtal med.

2

Välj utbildning eller kurser

I kommunens kursutbud väljer du den yrkesutbildning eller de kurser som du vill ansöka till. Ska du söka en yrkesutbildning väljer du oftast alternativet ”Kurspaket”.

3

Ladda upp betyg/intyg

Ladda upp dina betyg (ex kopior på relevanta betyg från gymnasium/komvux/grundskola) och andra dokument som efterfrågas. Du kan scanna eller fotografera dokumenten och ladda upp dem på din sida i ansökningswebben.

4

Följ din ansökan

Du kan följa statusen på din ansökan genom att logga in på kommunens ansökningswebb. Senast fyra veckor före studiestart kan du se om kommunen har beviljat ansökan eller om din ansökan har avslagits. Om din ansökan är beviljad från kommunen får vi på KUI reda på dina kurs- och utbildningsval. Cirka en till två veckor före studiestart får du en kallelse från KUI där du kan läsa mer om dina valda studier.