×
 

Aktivitetsledare / Fritidsledare

En aktivitetsledare / fritidsledare inom fritidshem är den kreativa kraften som varje dag fyller barnens eftermiddag med spännande upplevelser och värdefullt lärande. Som aktivitetsledare är du den som skapar en miljö där barnen kan släppa loss sin energi efter skolan, utforska sina intressen och bygga vänskapsband. Du är både en guide och en förebild, och ditt arbete handlar om att balansera lek och lärande på ett sätt som engagerar och inspirerar.

”Som aktivitetsledare / fritidsledare är du gnistan som tänder barnens kreativitet och glädje, och varje dag skapar du en plats där lek och lärande går hand i hand.”

Planera och skapa engagerande aktiviteter

Din dag som aktivitetsledare / fritidsledare inom fritidshem kan börja med att planera aktiviteter som är lika roliga som de är utvecklande. Kanske handlar det om att organisera en utomhuslek som får barnen att samarbeta och använda sin fantasi, eller om att sätta upp ett pysselbord där kreativiteten kan flöda fritt. Oavsett aktivitetens form, är ditt mål alltid att skapa en plats där barnen känner sig trygga och uppmuntras att testa nya saker.

Som aktivitetsledare / fritidsledare är du inte bara en arrangör av aktiviteter, utan också en viktig vuxen i barnens liv. Du stöttar dem när de behöver hjälp, tröstar dem när något känns svårt, och firar deras framsteg – stora som små. Din närvaro gör skillnad, och du hjälper till att forma deras sociala och emotionella utveckling.

Att vara aktivitetsledare / fritidsledare inom fritidshem är ett arbete fyllt av glädje och utmaningar. Det är en roll där du får möjlighet att påverka barnens liv på ett positivt sätt varje dag, och där ingen dag är den andra lik. Om du brinner för att skapa en rolig och lärorik miljö för barn, då är aktivitetsledaryrket en fantastisk och givande karriärväg.

Egenskaper som gör en framgångsrik aktivitetsledare / fritidsledare

För att lyckas som aktivitetsledare inom fritidshem finns det vissa personlighetsdrag som verkligen gör skillnad. Kreativitet är ditt största verktyg. Varje dag kräver nya idéer och lösningar, och din förmåga att tänka utanför boxen hjälper dig att skapa engagerande och meningsfulla aktiviteter som barnen älskar.

Tålamod är också avgörande. Barn är fulla av energi och ibland lite svåra att styra, men med ditt lugn och din förmåga att anpassa dig till olika situationer, kan du hålla saker på rätt spår och samtidigt se till att alla har roligt.

Kommunikationsförmåga är en annan nyckel till framgång. Du måste kunna förklara instruktioner tydligt, lyssna på barnens behov och ibland medla i konflikter. Din förmåga att prata med både barn och kollegor på ett tydligt och empatiskt sätt är avgörande för att skapa en positiv atmosfär på fritidshemmet.

Länktips

Om du vill veta mer om yrket, löneutvecklingen eller hitta lediga jobb, har vi samlat några användbara sidor där du enkelt kan hitta den information du söker.

Lönen för aktivitetsledare / fritidsledare varierar beroende på erfarenhet, arbetsplats och region, men den genomsnittliga månadslönen ligger på 28 900 kr. För de som befinner sig i den lägsta inkomstgruppen tjänar 10% av aktivitetsledare mindre än 22 600 kr per månad. Å andra sidan, i den högsta inkomstgruppen, tjänar 10% av aktivitetsledare mer än 35 200 kr i månaden. Dessa siffror ger en bild av lönespridningen inom yrket och kan vara till hjälp för att förstå den ekonomiska utvecklingspotentialen som aktivitetsledare.

Källa: arbetsformedlingen.se, tagen 2024-08-12

Vanliga frågor och svar

Rekommendation

92%

92% av våra elever kan rekommendera KUI som skola visar vår elevundersökning våren 2024.

Nöjdhet

91%

91% av våra elever är nöjda med sin utbildning i helhet visar vår elevundersökning våren 2024.

Sysselsättning

90%

90% av våra elever är i sysselsättning 6 månader efter avslutade studier visar vår undersökning våren 2024.

Ansökan till komvux

1

Gör ansökan hos din kommun

Du ansöker till våra gymnasiala utbildningar och kurser via den kommun där du är folkbokförd. De flesta kommuner har en digital ansökningswebb där du registrerar din ansökan. Här hittar du länkar till alla kommuner som vi har avtal med.

2

Välj utbildning eller kurser

I kommunens kursutbud väljer du den yrkesutbildning eller de kurser som du vill ansöka till. Ska du söka en yrkesutbildning väljer du oftast alternativet ”Kurspaket”.

3

Ladda upp betyg/intyg

Ladda upp dina betyg (ex kopior på relevanta betyg från gymnasium/komvux/grundskola) och andra dokument som efterfrågas. Du kan scanna eller fotografera dokumenten och ladda upp dem på din sida i ansökningswebben.

4

Följ din ansökan

Du kan följa statusen på din ansökan genom att logga in på kommunens ansökningswebb. Senast fyra veckor före studiestart kan du se om kommunen har beviljat ansökan eller om din ansökan har avslagits. Om din ansökan är beviljad från kommunen får vi på KUI reda på dina kurs- och utbildningsval. Cirka en till två veckor före studiestart får du en kallelse från KUI där du kan läsa mer om dina valda studier.